BD teszt: Sin City BD teszt

2013.02.09. 21:36

 

FILM: 5.png

Robert Rodriguez 2005-ös képregényfilmje szinte képkockáról képkockára átveszi a kockás füzet képeit, és kvázi storyboard-ként használja azokat. A világítás, a túlzásba vitt kontraszt...még arra is ügyelt Rodriguez, hogy a szereplők kezében ugyanarra nézzen a fegyver csöve, mint a képregényben. Az extra hitelesség kedvéért a comic íróját, Frank Millert megtette segédrendezőnek. Nem rossz, mi?

A látványvilág valami álom szép. A fekete-fehér, maximalizált kontrasztos képek szinte beleégnek az agyunkba, nem is beszélve a színes képrészletekről, pl. egy vörös száj, vagy egy zöld szempár. A noiros vangulat tehát garantált, sőt, a Sin City maga is egyfajta noir, főleg  Marv történetszála. Ám ez már nem A máltai sólyom, nem lassú, komótosan építkező cselekménnyel, ez az arcodba vág, és jó mély sebet ejt. A fröcskölő vért pedig Rodriguez jó vörösre festi a hatás fokozása végett.

A Sin City azonban a trükkparádék és CGI hátterek dacára sokkal többről szól. Arról, hogy lecsúszott emberek - konkrétan férfiak - a legnagyobb pokolban is behódolnak valami(k)nek: a szép nőknek. Mindhárom történetszál arról szól, hogy egy morálisan megcsúszott férfi miként tesz fel mindent, annak érdekében, hogy megmentsen egy nőt, legyen az élete szerelme, vagy csak egy kurva, aki élete éjszakáját ajándékozza neki. Ezek az emberek már nem hisznek semmiben, sem emberségben, sem törtvényben, de amire szükségük van, azt minden áron védelmezik.

CSOMAGOLÁS:4.5.png

A Sin City kétlemezes, minden jósággal megpakolt BD kiadást kapott, ahol a két kék lemez egy normál dupla férőhelyes tokban kapott helyet. Az előlapon minden idők egyik legjobb posztere kapott helyet, hátul pedig képregényes betűtípussal írták le a szinopszist, ami iszonyat hangulatossá teszi a kiadványt. A lemezek szitázása baromi jó, nemcsak a posztert másolták át, hanem eredeti dizájnt alkalmaztak.   

sinsin 257.JPG

sinsin 258.JPG
sinsin 259.JPGMENÜ: 

5.png

Ez a menü egyszerűen fantasztikus! Szépen mozgó, animált, zenés menüt kapunk, ahol az eredeti képregény kockái átváltoznak a vonatkozó filmbeli képkockává, és közben a háttérben különféle szereplők villannak fel...ilyennek kell lennie egy jó menünek! Hangulatos, könnyen kezelhető, a filmhez méltóan látványos, és baromi ötletes. 

Ráadásul a külföldi kiadványokon mind egyszerűbb és kevésbé élvezetes menüt kapott a film, ami érdekes, mert általában minden országban ugyanazt a menüt szokták kapni a megjelenések, de mivel ez nem nagy stúdió film, a független forgalmazó gyártatott magának saját menüt.

A második lemezen megtalálható a sok extra mellett a film bővített változata, ami a négy fejezetre van osztva. 

1. lemez

sinsins.jpg

ss.jpg

sds.jpg

áőélpk.jpg

2. lemez

gg.jpg

ded.jpg

2.jpg
KÉP: 5.png

Ha van film, amit nagy felbontásban kell látni, akkor az a Sin City. Csillagos ötös transzferrel ajándékozták meg a rajongókat a Disney-nél. Érdekes megfigyelni, hogy a független megjelenések szinte mindig hibátlan képminőséggel hódítanak, míg a stúdiófilmek általában a nem kiemelten fontos címeiket "majdnem tökéletes, de egy kicsit még lehetne jobb" transzferrel áldják meg. Talán mert ők megtehetik, ígyis-úgyis vesz őket mindenki? 

A Sin City viszont nem kegyelmez. Minden igényt kielégítő, fantasztikus és szemet gyönyörködtető tűéles transzferrel jelentkezik. Komolyan mondom, hogy elképesztő amit itt műveltek. A fekete-fehér képsorok szinte leolvadnak a TV-ről, ahogy Marv rohan az erdőbe, vagy ahogy Dwight és a kurvák vitatkoznak az Óvárosban. Érdemes még megfigyelni az arcközeliket, mert elképesztően részletesek, és aprólékosan szemügyre vehetjük  a színészek minden kis bőrhibáját. Remekül festenek a CGI hátterek is, a maguk képregényes egyszerűségében.  A színes részek szinte világítanak, érdemes figyelni a vér telítettségét, vagy a szőke hajtincseket, a sok színtelen rész után különösen élénknek tűnnek. Valami mesés az élesség is, még a víz alatti jelenetben sem mosódik el semmi. Sehol nincs képzaj, szemcse. Tiszta és minden igényt kielégítő transzfert kapunk.

HANG: 
5.png

Itt sincs hiba. Az eredeti DTS-HD MA 5.1-es hangsáv döbbenetesen jól szól. Egy ilyen nagy stúdió nélküli produkció esetében nem vár az ember olyan ütős keverést, mint amit itt kapunk. 

Kezdjük az elején. Az elülső hangfalakra keverték a narrációt és a dialógokat, kiemelve őket az effektek tengeréből. A párbeszédek tiszták, zajmentesek. Egyszerűen csodálatosan szólnak a noir hangulatú, sötét aláfestő zeneszámok, miközben Bruce Willis vagy Clive Owen depressziós hangulatú narrációja szól, és éles kontraszttal megvilágított képek váltakoznak...ez a Sin City! Ami még inkább lenyűgöző, az a robbanások és speciális effektek keverése. A mélynyomó és a hátsó hangfalak rendesen dolgoznak, hogy tökéletes legyen az élmény. Nagyon keményen jól szól ez a film, szóval minden dicséretet megérdemel a korongot gyártó stúdió.

EXTRÁK: 4.5.png 

Az extra tartalom is lenyűgöző! Igaz, a film kép minőségének érdekében ugyan az extrák mindössze SD-ben kerültek fel, de amíg ilyen impresszív a felhozatal, addig egy rossz szavam nincs. Egyrészt van három kommentár is, köztük egy "magyar kiadás exklúzív" kommentárt is kapunk: Galambos Péter, Ábrai Barnabás és Láng István közreműködésével. Ezen felül van még két audiokommentár is, Robert Rodriguez-zel, és Tarantino-val, meg még  egy Rodriguez-zel és Frank Miller-el. De a legkirályabb az a hangsáv, ahol egy austini vetítés közönségreakciót keverik a film alá. A második lemezen pedig minden jót megkapunk kisfilmek formájában: van itt a kosztümökről, a green screen-ről, a színészekről, a forgatás menetéről, sőt, még a Tarantino által rendezett jelenetről is kapunk külön kisfilmet. Vannak még külön Rodriguez kisfilmek, taco készítésről, filmkészítési tippek-trükkök kezdőknek, stb. És még a film bővített változata is felkerült az extra lemezre, négy részre vágva. 

ÖSSZESÍTÉS: 5.png

Ez a kétlemezes Sin City pakk minden igényt kielégít. Tele pakolták jobbnál-jobb bónuszokkal, fantasztikus menüvel, lenyűgöző képpel-hanggal, és egy remek bővített verzióval. Egyszóval: nem lehetne ezt a kiadványt fokozni, minden porcikája tökéletes. A rajongóknak kötelező, a filmet nem ismerők számára pedig erősen ajánlott, főleg ha a film stílusa nem riaszt el. A premier áron is megéri, de főleg akciósan, amennyiért mostanában adják. Lenyűgöző, és köszönet a kiadónak ezért a penge kiadásért! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr305071686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása