Feledés - kritika

2013.04.21. 12:26

Joseph Kosinski saját készítésű képregénye alapján rendezte meg az év első sci-fi filmjét, amely előzetesen egy érdekes sztorival felruházott filmnek tűnt. Spoiler mentes, kivéve egy részt, de ott jelzem.

Nehéz düh nélkül írni erről a filmről. Nagyon ígéretesen indul, sőt blockbusterhez képest nagyon jó történetet képes felmutatni, három idegesítő hibával képes lerontani az élményt. Egy már megszokott hibával, egy elnézhetővel, és egy tipikussal. 

Lássuk a történetet, spoilerek nélkül. 2077-ben járunk, a főhősünk Jack Harper, akinek feladata, hogy az egy idegen fajjal folytatott háború során lepusztult Földön a vízenergiát begyűjtő gépek robot őreit, a drónokat szerelje, miután pár túlélő idegen a tönkreteszi őket. Partnere, Vika és ő két hétre állnak attól, hogy csatlakozzanak az emberiség megmaradt tagjaihoz, akik egy része a TET nevű űrhajón vár, egy része pedig már az új lakhelyen, a Titánon él. Jack azonban egy nap ráébred, hogy a dolgok nem teljesen úgy vannak, ahogy nekik mondták...

Oké, kezdjük ott, hogy baromira tetszett a rejtély megoldása. Igaz, sok másik film eszembe jutott róla, de igazából nem lehet ma már úgy alkotni, hogy valamelyik másik film ne ugorjon be. Különösen izgalmas volt a közepén lévő ,,bazd meg!" pillanat. Szóval igazából nagyon erős sztori van a háttérben. A probléma csak az, hogy Kosinski nem egy mesélő. Ő egy látványtervező, és hiába ír jó történetet, nem tudja jól elmondani. Az első háromnegyed óra például aránytalanul lassú, és üres. Szép egy ideig, az első húsz perc oké, ígéretes nagyon. de utána unalmassá válik. Ha hosszú az expozíciód, akkor használd fel arra, hogy karaktert építesz. Kosinski nem épít karaktert, csak mutogatja a szép jövőképet. De később sincs minden rendben, a történet tele van lyukakkal. Például...

SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER!

...ki küldte az eredeti Jack Harper-t és Vika-t, hogy derítsék fel a TET-et? A kormány? Akkor hogy lehet, hogy a parancsokat a TET adta nekik, emberi alakba bújva? A TET micsoda? Az alienek által alkotott hajó, ami az alienek legyőzése után ott maradt? Voltak valójában alienek? Hiszen egyet sem látunk, és Morgan Freeman sem említi őket. A TET támadta meg a Földet, oké, de a TET-et ki tervezte? Honnan tudta 52-es, hogy hova kell mennie a végén? Miért tartott neki három évig? Honnan tudtak a túlélők a leszakadt hajórészről? 

SPOILER VÉGE! SPOILER VÉGE! SPOILER VÉGE! SPOILER VÉGE! 

Rengeteg kérdés marad megválaszolatlanul, és nagyon belerondít az összképbe. Ez a első, de azért megbocsátható hiba: kidolgozatlanság. Kicsit többet ülnek a script fölött, és minden oké lett volna. És ez csak az egyik fele a problémának: a karakterek is elsietettek. Nincsenek igazi jellemek, csak sablon motivációk. Ez ide akar menni, ez meg maradni akar, passz. Főleg Jack igazán kidolgozatlan, tipikus Tom Cruise-figura. Ő a vicces, okos, laza, menő csávó, aki a vallatáson kapb be!-t mond, aki leleplezi az összeesküvést, stb. Ha láttál egy másik Cruise-akciófilmet, ismered ezt a figurát. Vika már kicsit jobb, neki legalább vannak dilemmái, súlyos döntései. Morgan Freeman pedig valószínűleg a forgatókönyv azon részt nem is olvasta, amiben ő nem szerepel, olyan semmilyen. Tehát emlékezetes karaktereket nem kapunk, kicsit kimért lesz ettől az Oblivion. És lássuk be: ez a hiba már bevett szokás a blockbustereknél.

Viszont a látvány. Az fergeteges. Nem feltétlenül a trükkök, az egész jövőkép kidolgozása és dizájnja nagyon tetszik. Kicsit minimál art, de nagyon stílusos, és rendkívül könnyen megszokható. A járművek, kütyük, fegyverek elképesztően coolok, öröm nézni Kosinski 2077-ét. Nagyon jó megoldás volt, hogy kevés CGI-t használtak, és megpróbáltak minél több mindent lefilmezni. Ettől realisztikusabb és letisztultabb lett, kevesebb számítógépes maszatolással. Viszont ahol már kellett számítógépet alkalmazni, ott nem mindig sikerült megfelelő minőségben. A földből félig kiálló híd például rettenetesen kínos lett, ordít róla, hogy effekt. De ugyanígy kirí a filmből a zöld háttér is, sok repülős résznél. Furcsa, hogy pont ezzel van probléma. De! A drónok elképesztően szépen lettek animálva, teljesen elhiszem, hogy ők tényleg ott voltak, és nem csak számítógéppel rakták oda. Szóval kétoldalú a dolog, néha nagyon jó a CGI, néha nem.

Nem igazán tudom viszont mennyire kellene üvöltenem a vége miatt. Anélkül, hogy spoilereznék, maradjunk annyiban, hogy ha öt perccel előbb fejezik be, bátrabb és érdekesebb filmet kapunk. A fölösleges giccs és erőltetett happy end viszont dühítő, még akkor is, ha a hazatérés motívum így lesz teljes. De mi van, ha nem teljes? Probléma? Nem. Kaptunk volna egy sokkal jobb és erősebb lezárást, a hollywood-i nyáltengert meg hanyagoltuk volna.

Szóval érdemes befizetni a filmre, de nem érdemes a sci-fi műfaj megújítóját várni. Csak egy átlagosnál okosabb látványfilmet.  

5.png535px-0_stars.svg.png

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr335236642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása