Ez volt április a mozikban...

2013.04.30. 17:40

Április fura hónap volt, kevés igazán jó filmmel. Voltak nagy csalódások, és nagyon régen várt remekművek is.

Míg az USA-ban fantasztikus hónapot zártak, itt kevés emlékezetes film nyitott. A hónap legjobb filmje természetesen a The Master volt, de a legnagyobb szenzációt az Iron Man 3 hozta el. Én őszintén szólva nem hittem, hogy a The Avengers után képes még meglepni a Marvel, de sikerült. Lássuk be, az után a film után minden lehetett ennek a filmnek az elkészítése, csak egyszerű nem. Az óriásira nőtt elvárásoknak, és a nem-képregény rajongó, csak a The Avengers-en nagyon jól szórakozó közönségnek is meg kellett felelni. Épp ezért volt zseniális húzás, hogy mindenkit átvertek, és teljesen másról szólt a film, mint azt vártuk. Az is érezhető volt, hogy marketing és hype szempontjából a Disney egy újabb The Avengers-re vágyik, pedig az itt nem az, ez Stark, Pepper, Jarvis univerzuma. A nézőket végül azonban ez nem érdekelte, ki voltak éhezve egy The Avengers-re, és nemzetközi fronton 198 millióval nyitott a film. Összehasonlításul: a The Avengers 185 milliót szedett össze első hétvégén. És ebben még nincs benne az USA adatai, ott egy hét múlva nyit a film. Millárdos bevétel meglesz-e? Igen. Tony Stark végre elhozta a blockbuster nyarat.

A másik kiemelt premier az Oblivion volt. Maga a film elég csalódást keltő volt, pedig nem volt rossz, csak ugye azt hittük, hogy durvát fog ütni. Az USA-ban 37 milliós nyitóhétvége végül is nem rossz, de nem is kiemelkedő. Világszinten már 199 milliót tapossa, de már nem sokáig maradhat a BoxOffice lista 2. helyezettje, mert vészesen veszít a nézőiből, -52%-os zuhanás pedig nagyon magas, tekintve a film látványfilm mivoltját, meg azt, hogy még csak 2. hetét járja az USA-ban, és 3.-at világszinten. Mondhatjuk, hogy a bevételei igazodnak a minőséghez. Intő jel lehet. Persze a Universal így is boldog lehet, de lássuk be: ettől a filmtől mindenki többet várt.

A The Master-t sajnos csak art mozikban lehetett megtekinteni, így a nagyközönség alapból ki volt zárva, mint néző. A eredményei így (meg amúgy is ilyenek lettek volna) hervasztóak, akárcsak a világ többi részén. Miért nem ülnek be az emberek jó filmekre is néha? Miért mindig csak blockbustereket választanak? Pedig az Oblivion vagy a G. I. Joe helyett ez egy sokkal jobb választás lett volna. Igényes, elgondolkodtató, nyomasztó, tökéletesen megírt, még sem kíváncsi rá a kutya sem. Mit mond ez vajon a fogyasztói társadalomról?  

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr865257993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása