BD teszt: Szárnyas fejvadász

2013.03.08. 20:55

 

FILM: 5.png

Ridley Scott '82-es klasszikusa számomra minden idők egyik legjobb alkotása. Habár nagy sci-fi rajongóként láttam már pár időtlen kultfilmet a zsáneren belül, egyik sem volt akkora hatással rám, mint a Szárnyas fejvadász.

A film középpontjában az ember, a identitás és annak keresése állnak. A főszereplő Rick Deckard fejvadász rutinmunkának tűnő megbízást kap, ám természetesen a dolog hamarosan új fordulatot kap, amint belép a képbe egy titokzatos nő, aki felkavarja Rick állóvizét. E közben a levadászásra ítélt replikánsok saját tervezőiket keresik...

A film meglehetősen finoman beszél az identitásválságról, önmagunk kereséséről, arról, mitől ember egy ember. A replikánsok természetesen hamar emberibbek lesznek az embernél tulajdonságaikat tekintve, így óhatatlanul fel tevődik a kérdés: vajon az embert mi határozza meg? A filozofikus sci-fi fantasztikus módon képes egyszerre elgondolkodtatni és szórakoztatni, és nem fél más zsánerek elemei kombinálni a maga műfajával. A legtöbbet a krimi noirok-ból kapunk: egy csendes, magányos főhős, egy nő, aki megbabonázza, és a sötét tónus mind-mind elemei a Kínai negyed vagy A máltai sólyom című filmeknek.

Eközben persze Scott azokra is gondol, akik csak látványosságra vágynak, itt meg is kapják. Lélegzetelállító módon jelenítették meg a jövőbeli várost. Tele van villódzó neonfényekkel, füsttel, esővel. Hihetetlenül hangulatos, pillanatok alatt bevonzza az embert és nem ereszti. Aki egyszer megjárta ezeket az utcákat, annak örökké a fejében fognak élni ezek a képek. A korban még elképesztőnek számító trükkök már cseppet sem koptak meg, egy pillanatra sem válnak nevetségessé, ami hatalmas szó.

A Szárnyas fejvadász időtálló mű, egy örökzöld alkotás, mindig és mindenhol érvényes az üzenete. Nem lehet betelni vele, mindig újat ad, és egy pillanatra sem unalmas. Tökéletes látomás.

CSOMAGOLÁS: 4.5.png 

A filmnek többféle változata is van. Van a moziverzió, a rendezői verzió, és a végső vágás, ami a rendező eredeti elképzelésihez legközelebb áll. Ezt a végső vágást kapjuk most meg. 

A filmet kétlemezes tokban kapjuk meg, elöl egy fantasztikus poszterrel, amit órákig eltudnék nézegetni. A hátsó rész kissé puritán, de stílusos. Belül viszont megint nincs belső borító, csak a két, egyébként szépen szitált lemez. Kár, mert ez a film többet érdemelne ennél a hagyományos kivitelnél. Szerencsére van belőle háromlemezes gyűjtői kiadás is, de jó lett volna már ebbe bele vinni valami pluszt.


hih 022.JPGhih 023.JPGhih 024.JPG

MENÜ: 4_1.png

Egyszerű, de hangulatos menüt kapunk. Középen a Blade Runner felirat, alul a menüpontok, és szól a zene. Egyszerű, de hatásos. Kis animálás, vagy filmrészletek feldobták volna, így is van atmoszférája. A második lemez már mozgó, animált menüvel vár. 

1. lemez

hih 025.JPG

hih 026.JPGhih 027.JPG

2.lemez

hih 029.JPGhih 030.JPGhih 031.JPGhih 032.JPG

KÉP: 5.png

A Warner Bros. VC-1 kódolósú, eredeti képarányú Full HD transzfere csodálatos. Érdemes figyelni az olyan szemet gyönyörködtető képeket, mint a nyitó szekvencia városképe, és a szem közeli - ezek annyira jól mutatnak, hogy személy szerint visszatekertem, és kimerevítettem a képet. Csodálatos színek, tökéletes élesség, minden igényt kielégítő részletesség, ezek a transzfer főbb jellemzői. A film ma már 30 éves, és mégis kenterbe veri a mai filmek egy jó részét, fantasztikus lett a felújítás. A feketék mélyek és rendkívül erőteljesek, amire ennek a filmnek szüksége is van, tekintve, hogy végig sötétben játszódik. Sok még a vörös és kék a képen, ezek is remekül festenek. A kontraszt szerencsére nincsen túlzásig húzva, minden teljesen realisztikus. És ha már realisztikusság: az arcok természetesek, nincsen senkinek narancsfeje, vagy porcelánbőre, ami sokszor előfordult már. Szemcsék sincsenek meglepő módon, vagy ahol mégis van, ott is csak minimálisan, és így is inkább hozzáadnak a filmszerű élményhez. Harrison Ford sem nézett még ki ennyire coolan, mint itt, az apró rezdülések teljesen átjönnek, meglátszik, mennyire alulértékelt színész, és mennyire sokra képes, ha igazi forgatókönyvet adnak a kezébe. A legjobban a fénnyel és visszaverődésekkel játszó snittek mutatnak, pl. Deckard a rendőrségen nézi a felvételeket a replikánsokról a film elején, és egy arcközeliben a beszűrődő fény özönében hátrafordul. Ezek akár festmények is lehetnének, mert hatalmas szakértelemről tanúskodnak, mind az operatőr, mind a felújítást végző szakemberek részéről.

HANG: 5.png

Az eredeti Dolby TruHD 5.1-es angol hangsáv fantasztikusan szól! A film korát tekintve nem lehetett egyszerű kihámozni a hangsávot a zajok és oda nem illő zörejek tengeréből, de a technikusok fényes diadalt arattak. Már '82-ben is elképesztőnek számított a film keverése és a különféle hangeffektek, de persze most jön ki igazán, mennyire zseniális ez a film. Tiszta párbeszédek és Vangelis zenéje együttesen kényeztetik a néző fülét, miközben hangeffektek körülölelnek minket, és bevonnak a filmbe. Például az elhúzó repülőautók hangjai, vagy a széttörő üveg csattanása mind lenyűgözően szólnak, tisztán és hatásosan. Nincsenek gyengébb pillanatok, nincs pihenés, folyton újabb és újabb ütőkártyát dob be a film, és nem hagy nyugtot a füleinknek, míg le nem pergett a vége főcím. A zenében érdemes fülelni a forradalmi megoldásokat, és atmoszférateremtő váltásokat, mert Vangelis mesterművet alkotott ezzel. Ez még az a kor zenéje, mikor nem elcsépeltnél elcsépeltebb taktusok próbáltak izgalmat csempészni a CGI csaták lapos próbálkozásaiba, hanem kreatív és friss muzsikát próbáltak írni a zeneszerzők, mely a Szárnyas fejvadász esetében maradéktalanul sikerült.

EXTRÁK: 3.png

A második lemez már DVD, ezen terpeszkedik a Végzetes napok című 211 perces dokumentum film, mely nyolc részre osztva mutatja be a készítést. Van itt szó kellékekről, a kort meghaladó trükkökről, és külön szimpatikus, hogy a forgatás nehézségeit sem titkolják el a készítők. Belső konfliktusoktól kezdve a költségvetési problémákig kitálalnak, és ezt megnézve még inkább értékeljük, hogy ilyen erőfeszítések árán is, de összehozták ezt a remekművet. Kár, hogy csak DVD-t kapunk, de mivel az extrák BD-n is csak SD minőségűek lennének egy ilyen régi filmnél, nincs jelentősége. 

ÖSSZESÍTÉS: 4.5.png

A Szárnyas fejvadász minden igényt kielégítő BD-n robban be, lenyűgöző képpel és hanggal, érdekes extrákkal, hangulatos, de szimpla menüvel és nem különösebben különleges csomagolással. Mindenki számára kötelező vétel, akár ebben a formában, akár a háromlemezes kiadásban, akár a külföldi ötlemezes változatban. Akárhogy, de legyen meg ez a film ezen a formátumon, mert egy mestermá kiteljesedése ez, teljes szépségében és pompájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr755116295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása