Kick-Ass 2. - kritika

2013.09.27. 20:55

Amikor felülmúlják az elvárásokat...

Amikor 2010 júliusában a Kick-Ass első része befutott a magyar mozikba, úgy éreztem magam, mint...nos, mint akit kiütöttek. Mert Matthew Vaughn filmje minden addigi képregényfilm paródiánál viccesebb, ötletesebb és tökösebb volt. Máig a zsáner egyik legjobbja, és pont ezért nem tudtam, várjam-e a folytatást, vagy ne? Egy kultfilmet veszélyes küldetés folytatni, nyilván mindenki tudja, hogy kétszer ugyanaz a csoda nem ismétlődhet meg, de azért belül mindenki csalódott, ha a film nem jó. És még is, ez az eddig számomra ismeretlen Jeff Wadlow egy teljesen korrekt, sőt élvezetes, és az első részt nem megugró, de az porba nem alázó folytatást rakott le az asztalra. 

Nyilván ugye elveszett az első rész meglepetésének ereje, plusz a rendezőcsere azért érződik a filmen. Egyrészt, míg az eredeti epizód egy hihetetlenül önreflexív mestermunka volt, addig itt azért a mélyebb tartalom hiányzik, ne számítsunk semmi igazán komolyra. Persze Wadlow próbálkozik a mondanivalóval, de láthatóan azért ez nem az ő asztala. Van identitásválság, meg tinidrámázás, de persze azért ez nem a High School Musical. Itt nem tinilányok problémáival kell foglalkozni, hisz nem azért ülünk a moziban, hé! A karakterfejlődés érezhetően kissé gyenge lábakon áll, főleg kínos, mikor Mindy a felénél kijelenti, hogy végre tudja kicsoda, ő Hit-Girl. Nem mondod?! Most megleptél! És Dave is furcsa, mintha az elején nem az a Dave lenne, aki az első végén volt, hanem aki az első elején. Mintha újrakezdték volna a karakterizációt. Én legalábbis nem ebbe az irányba vittem volna el a figurát. 

Hiányzik még az a furcsán rózsaszín hangulat, ami az elsőben megvolt. Az a fajta báj, ami még a karlevágásnál is ott volt, hogy egy mészárlás közben ilyen számok csendüljenek fel. Vaughn kreativitása hiányzik, és az eredeti dobogó szíve is. Mármint, van itt lélek is, csak kicsit tahó és buta. De végülis ez csupán az, amire számítottunk. Mi az ami meglepett? Mitől volt mégis a nyár egyik legkellemesebb filmje? Ügyesen görgeti tovább Kick-Ass feltűnésének következményeit, összeáll a Justice Forever csapat, megjelenik Jim Carrey, és minden laza, szórakoztató, vidám...akárcsak az első rész eleje. Igen, felépítésében követi Vaughn felvonását, a jól induló bevetések után jön a kőkemény realitás, emberhalál, terror, rossz döntések kegyetlen következményei. Ez a szál például hátborzongatóan jó lett, ahogy Dave ellen fordul eddig nagyszerű hősuniverzuma. Eddigre már Mindy is kiszenvedte szociopata valójának kellemetlen mellékhatásait, és mint egy támaszhoz, ő hozzá fordulunk, hogy a katasztrófába fordult helyzetben egy biztos pontot találjunk. 

De ki felelős ezért a szituációért? A főgonosz The Mothefucker figurája mint derült égből villámcsapás, olyan váratlanul ért engem, egészen egyszerűen zseniális! Mintz-Plasse lubickol a szerepben, olyan elemi erejű gonoszságot és taszító ördögiességet beleszőve a figurába, hogy beleborzongtam. Egy mocskosul eltalált figura, aki még felül is múlja az első rész genyáját, akit Mark Strong remekül hozott ugyan életre, de ezzel a csontig hatolóan romlott és beteg emberrel nem veheti fel a versenyt. Tökéletes. De nagyon jók még a sidekick-jei is, főleg kiváló lett a Mother Russa névre hallgató nőszemély, aki brutális és groteszk egyszerre. Hozz kötődnek a film legdurvább mészárlásai, amik egy idő után már tényleg gyomorforgatóak lesznek, emlékeztetve, hogy míg Kick-Ass-nek ez csupán egy jó ügy, addig a másik oldalon kíméletlen és nagyon is valós tömeggyilkosok várják, és élete szerencséje, hogy mellette van Hit-Girl, aki elbánik az ennyire durva arcokkal.

Végül Wadlow is elbánt az alapanyaggal, még ha néha kicsit nyögvenyelősen is, de azért szórakoztató módon. Persze itt is érvényesül a ,,folytatásban minden több!" elv, durvább, kegyetlenebb, és betegebb. Azért a nagy nevetések ezúttal sem maradnak el, főleg ha éppen valamelyik önjelölt igazságosztó nevet kap, mert ezek az elnevezések minden képzelet felül múlóan idióták. 

5.png535px-2_stars.svg.png

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr105526518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása