A nagy képregényfilm szemle

2013.04.23. 19:12

Már egy pár hét, és megérkezik a mozikba az Iron Man 3, ami Vasember utolsó önálló mozis kalandja is egyben - egyenlőre. Ennek alkalmából sereg szemlézünk, és végig vesszük az eddig készült legjobb képregényfilmeket.

15. Hellboy 2: The Golden Army

Kétségtelenül különleges hangulatú, szép látványvilágú képregénymozi. Szép díszletek, nagyon beteg lények és teremtmények sorjáznak Guillermo Del Toro rendezésében, ahol a főszereplő nem csak cool, de lelke is van. A végén az összecsapás pedig elképesztően király. Nem a világ legerősebbje, de élvezetes akciófilm.

14. The Adventures of Tintin 

Steven Spielberg továbbra is nagybetűs MOZIT csinál, mégha nem is Jurassic Park, és E.T. minőségi munkákat. De a Tintin kalandjai megidézi Indiana Jones szellemét, elrugaszkodott, de veszett szórakoztató akciókat kínál és gyönyörű motion-capture-t. Hangulatos, élvezetes tiszteletadás. Jöhet a folytatás!

13. V for Vendetta

Most becsúszott egy elgondolkodtató darab. Bár Alan Moore a haját tépi, ha eszébe jut, a V for Vendetta remekbe szabott alkotás, hihetetlenül szép látvánnyal, társadalom kritikus történettel, és egy nagyszerű főszereplővel. Nem egy mainstream mozi agyával rendelkezik, de ráhangolódva nagyon jó élmény lehet.

12. Watchmen

Na, megint egy komolyabb példány. Ki figyeli a szuperhősöket, avagy ezúttal a történeten van a hangsúly az egyébként ütős látvány helyett. Lassan csordogál, sok flashback-et használ, de nagyon összetett, és nagyon hangulatos. A vége pedig különösen jó, bár a képregényhez képest még így is visszafogták. Ha a Watchmen-t lehet adaptálni, akkor most sikerült méltóan. 

11. Sin City

Ezt nem nehéz megmagyarázni: tökös, különleges látványú férfias képregénymozi, ahol a férfiak tényleg férfiak, és TaylorLautner-RobertPattinson-féle nyálgépek. A nők pedig gyönyörűek, és ők jelentik a végzetet ezeknek a lecsúszott alakoknak. Idén jön a folytatás.

10. Thor

Sokan utálják, pedig a Marvel Phase One-jának egyik legjobb és legütősebb darabja. Van benne egy karakteres főszereplő, némi humor, egy csodálatos főgonosz, visszafogott, de gyönyörű látvány, és nagyszerű hangulat. Igazából én nagyon sajnálom a negatív fogadtatását, mert tényleg elképesztően szórakoztató film volt, és bár némi hiányossága itt-ott tényleg van, összességében én nem tudok, és nem is akarok rajta fogást találni.

09. X-men: First Class

A X-men prequel a széria egyik legjobbja. Kiváló érát választottak a sztori elmeséléséhez, a Bond-stílus csodálatosan illik az egészhez, mind McAvoy, mind Fassbender remekelnek, Lawrence csodálatos, a vége erőteljes, és a sok mutáns képesség nagyon színessé és érdekessé teszi. A film szíve pedig Erik és Charles barátsága, ami remekül meglett jelenítve. A történelmi háttér külön ízt ad neki. Ajánlott darab.

08. Iron Man 2.

Iron Man másodjára még ütősebb volt, mint elsőre. Laza, vicces, ütős moziélmény, tökös beszólásokkal, még mindig szórakoztató főszereplővel, és persze Scarlett Johansson testhezálló ruhájával, ami akármilyen filmben remek látnivaló. Tony Stark bár két ellenféllel is küzd egyszerre, a filmből nem hiányzik a csipetnyi dráma sem. Shane Black vajon felül múlja?

7. X2

Bryan Singer első Xmen mozija meglepetés siker volt, de a trilógia csúcspontja a második lett. Ez a legkomplexebb, legmélyebb, leglátványosabb, ebben van a legtöbb és legérdekesebb karakter, és igazából annyira tökéletesen össze van rakva, amennyire csak egy X-men film lehet. Ráadásul Magneto kétélű oldalváltása is hatásos...ajjaj, itt már tényleg nem lehetett volna ezt tovább csiszolni.

6. The Avengers

A The Avengers minden geek gyerekkori álmát váltja valóra: a kedvenc hőseik egy filmben. Ráadásul úgy, hogy kb. sikerül megosztani a játékidőt egyenlően, nagyjából sikerül mindenkire egyenlően odafigyelni, mindenkinek megvan a maga beszólása, akciójelenete, és pillanata. Zúzós humorbomba, Tony Stark pedig lenyűgözően excentrikus.

5. Batman: Begins

Egy tökéletes trilógia tökéletes nyitánya. Nem lehet rá egy rossz szavunk sem, annyira minden a helyén van. Madárijesztő remek gonosz első körben, a Batman ruha létrejötte végre(!) szépen fel van vezetve, nem csak úgy előkapják a szekrényből, és Bruce Wayne lelki útja...perfekt film, Nolan már itt megmutatta, mit tud. Persze a java még hátra van.

4. Kick-Ass

Ha valaha is viccesnek találtad a szuperhősöket, akkor a Kick-Ass a te filmed. Vicces, véres, és mondjuk ki: realista (eleinte). Mert igen, ez történne igazából, ha egy ember egyszer csak úgy döntene, beöltözik igazság osztónak. A fekete humor sokadjára is megunhatatlan, és minden kis rezdülésében siker a comic book movie-k képébe röhögni. És ez Nicolas Cage utolsó jó filmje. 

3. The Dark Knight Rises

A tökéletes trilógia tökéletes lezárása.Lehet vitatkozni, hogy csalódás volt, hogy tele van logikai bakikkal, de 1, a The Dark Knight is tele van logikai bakikkal, 2, nem számít. Nem, mert Nolan igazi érzelmekkel, nem giccsel zárta le a bőregér epikus útját, Bruce Wayne vergődését sötétebb énjével. Az lassú első óra után pedig hihetetlen erővel robban be a közepén lévő csavar, hogy a végén könnyeket csaljon a szemünkbe. Ez az igazi moziélmény: nagyvászonra festeni igazi karakterekkel, és jó sztorival.

kjgfd_1.png

2. Scott Pilgrim vs. the World

Ha nem láttad Edgar Wrigth harmadik mozifilmjét, akkor a világ egyik legjobb képregényfilmjét szalasztottad el. Ebben a moziban annyi ötlet, kreativitás, fantázia és lelkesedés van, hogy majd' szétrobban tőle. Iszonyatosan vicces, mégis ismerős, tele jobbnál jobb üzenetekkel, a mai fiatalok kedvetlenségéről, és álmodozási kényszereikről. Csodálatosan őszinte, látványosnál is látványosabb, stílusosabbnál is eredetibb műalkotás, amit nem lehet elégszer látni. Én már tizenhétszer végig néztem. És egyszer sem untam.

1. The Dark Knight

Ez nem is lehet kétséges. A film, ami megmutatta a filmágnak, mennyire komoly, érett is tud lenni egy képregényfilm. A film, ami megtöltötte a képkockákat igazi, hús-vér emberekkel, valós problémákkal, dilemmákkal, motivációkkal. A film, ami végig elképesztően feszült, komor, ijesztően ismerős. A film, melynek köztéri robbanásai nap mint nap vissza köszönnek a hírekből (most épp a bostoni futóverseny kapcsán), még tovább növelve az érzést, hogy ez itt, ami a vásznon folyik, pontosan az, megtörténhet az utcánkban is. A film, ami a zseniális Heath Ledger jutalomjátékát adta a világnak, és Ledger-nek élete szerepét. A film, ami minden intelligenciája mellett az akciórajongókat is kielégítette, pattanásig feszített helyzetekkel, látványos összecsapásokkal. A film, a rajongókat, a szakmát, a kritikusokat és a laikusokat is az ujja köré csavarta.  

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr275136744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása