Ez volt október a mozikban...

2013.11.12. 19:02

Idén októberben az űrben nem hallatszott a sikoly...

Az idei év nem sok olyan produkcióval kecsegtetett, ami igazán lenyűgöző lett volna olyan sok szempontból is, mint a Gravity. Az egy dolog, hogy a stúdió teljes bizalmat szavazott egy filmnek, ami papíron fele annyira sem lenyűgöző, mint vásznon, de a közönség is megmutatta, hogy a hollywoodi remake áradat sem tudja elrontani a közízlést: a Warner Bros. filmje 55 millió dollárral futott neki Amerikában, majd döbbenetesen jó számokat hozva a következő wíkenden is, és a box office lista tetején maradva még hetekig végül 231 milliót kaszírozott az USA-ban. És még fut. Ez fantasztikus eredmény, főleg mivel a 100 milliós büdzsé így nem csak hogy megvan, de valószínűleg már a hazájából profitot termelt ki, ami ilyen magas költségeknél azért nem gyakori. Általában az USA-ban hozott pénzből lejönnek a költségek, és a tengerentúlon hozott pénzből jön a profit (bár ki tudja, Hollywood pénzügyeit lehetetlen átlátni) . A fönti számhoz még 243 millió jön hozzá Amerikán kívülről, és már meg is van a 474 milliós összbevétel. Minek köszönhető ez? A remek marketingnek, a jól megválasztott premierdátumnak, és a két sztárnak: George Clooney és Sandra Bullock rég arattak ekkorát. 474 millió! Ez gyönyörű, és több dolgok is jelent: 1. az otthoni TV-s előnyei ellenére az emberek még most is hajlandóak fizetni, ha igazi moziélményt kínálnak nekik. 2. A 3D jó híre jelentősen nőtt, köszönhetően a film ritka minőségi térhatásának. 3. A stúdiók látják, hogy az eredeti ötletekkel is lehet kaszálni. 4. A Warner Bros. azonnal zöld lámpát és pénzt ad Cuarón következő filmjének/filmjére. És pár film, aminél a Gravity sikeresebb lett: Captain America: The First Avenger, Star Trek Into Darkness, The Hangover Part III, Pacific Rim, The Bourne Legacy, Thor, X-men: First Class...

A Gravity mellett október másik nagy nyertese, és egyben példa a remek közízlésre, a Captain Phillips. Paul Greengrass hanyagolta a Bourne-mozikat végre, és egy ízig-vérig modern túlélősztorit álmodott vászonra egy csúcsformában lévő Tom Hanks-el. A Sony 55 milliót költött a filmre, és busásan megtérült a kiadás: 25 millió az első hétvégén, és végül 90 millió Amerikában. Végösszesítésben 145 milliónál jár a film, és még fut. Ismét egy jó példa, hogy érdemes karakter-és sztoricentrikus filmeket készíteni, hiába bukott korábban csomó remek film, Hollywood könnyen leszűrheti az idei bevételi eredményekből, hogy a közönségnek tele a töke a CGI-t CGI-ra halmozó, ürességtől kongó filmekkel. A Gravity és a Captain Phillips ennek a remélhetőleg folytatódó trendnek az egyértelmű példái, amire lehet mutogatni, és amiket valószínűleg még sok másik követ.

Csúnyát bukott Ridley Scott a The Counselor-al. Huh?! Igen, meglepő elsőre, de ha belegondolunk, ez az a film, aminek annyira elszúrták a marketingjét, hogy még a premier hónapra sem emlékezett senki, nem hogy a premier hétre. Nem mintha úgy tenne, hogy minután meglátták a műsorújságban, hogy már fut, elkezdtek volna kapkodni érte: 7 milliót termelt a nyitóhétvégén az USA-ban a Fox filmje, majd 3-at a következőn, és végül teljesen megsemmisült. A 25 millió dolláros büdzsét sem tudta behozni, 15 millión áll, és 7 milliót hozott eddig Amerikán kívül. A kritikusok sem rajonganak érte, úgyhogy a stúdió díjszezonos terveinek is lőttek a filmmel kapcsolatban. Ez ilyen sztárokkal mint Brad Pitt, Michael Fassbender, Cameron Diaz és Penelope Cruz, azért meglepő.

the-counselor02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr925629616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása