Ez volt május a mozikban...

2013.06.03. 18:15

Gatsby tényleg nagy volt, a Sötétségben viszont kevesebbet találtunk mint vártuk. A Farkasfalka sem kapart ki túl sokat, helyette az autóőrültek halálos iramban rohantak a mozikba.

Baz Luhrmann ötödik játékfilmje hatalmas kritikai és rajongói bizalmat élvezett. Furcsa mód azonban a film nem sikerült a legjobban. Színes-szagtalan kavalkáddá változott, egy látványmasszává. A kritikusok fanyalogtak, de a nézők szerették. Ennek jele az az 50 millió dollár, amit az USA-beli nyitóhétvégén szerzett. Ezzel már önmagában felül múlta az eddigi Luhrmann filmek teljes összbevételét Amerikában - persze filmenként külön-külön.Az azóta összeszedett majd' 128 millió és a külföldi 120 millió már elég szép összegnek bizonyult, és nincs azon semmi csodálkozni való, hogy Amerikában több pénzt termel a No1. Amerikai regény filmfeldolgozása, mint bárhol máshol. Habár azóta volt Star Trek, The Hangover Part III és még azok a dühös sofőrök is, de a film szépen tartja magát, és 248 milliós összbevételével már jól áll. Bár még összeszedhetne pár tízmilliót, hogy biztos legyen a siker - mert ugye nem tudjuk mennyi volt a marketing, de elég sok lehetett - , ám már így is szép eredmény. Sőt, másodjára már a film is jobban tetszett, de nagyon jónak még mindig nem mondanám.

A Fast and Furious széria továbbra is ugyanolyan igénytelen gagyi, mint a Transfromers-ek, vagy G. I. Joe-k, de ha választani kéne közülük, azért inkább ez lenne. A közönség is így van ezzel, a harmadik résszel lejtmenetbe kapcsoló széria negyedik része ismét felpörgette a fordulatszámot, és a Fast Five-al végleg rálépett a padlógázra a Universal sorozata. 97 milliós starttal az Államokban, mostanra 170 millió ugyanott ott, világszerte pedig 480 milliót mutat asebességmérő. Brutális számok ezek, és biztosra vehető, hogy a stúdió nem fogja parkolópályára állítani leggyorsabb versenyzőjét. Hamarosan berobog a hetedik etap, minden eddiginél több pénzzel feltankolva, és valószínűsíthetően már a milliárdos vonal felé száguldva. Az emberek és a kritikusok szeretik (legalábbis az utóbbiak sem kanyarodnak másfelé, ha feltűnik egy új rész) szóval igazából senkinek nincs ellenvetése, hogy megint felmelegítse az aszfaltot a franchise.

J. J. Abrams Star Trek-folytatása a várakozások szerint az év egyik legnagyobb sikere kellett volna, hogy legyen, még a milliárdos határt is meg kellett volna hódítani. Ehhez képest? Visszafogott 83 millió az USA-ban kezdésnek, nem túl magas csökkenések, és végösszegnek eddig 328 millió dollár. É a büdzsé 190 millió. Mi a baj? Pedig a kritikusok le vannak nyűgözve, a rajongók imádják, a film remek...de mégis inkább Tony Stark harmadik kalandját repítették el a milliárdig a nézők. Az egyszerű ok valószínűleg az, hogy már több képregényrajongó van, mint trekkie, és a The Avengers után az egyszerű nézők is inkább választják Iron Man-t, mint Kirk-öt, Spock-ot és Uhura-t. Azért vicces, hogy amikor végre elkészül a tökéletes blockbuster, akkor is a nézők választanak egy gyengébb látványfilmet. Mintha direkt kerülnék a minőséget. Mi van itt?!

 

De azért a nézők sem hülyék! Mindenkinek feltűnik, ha egy film izzadságszagot áraszt, és főleg gyanús, ha egy vígjáték nem vicces. Így a The Hangover Part III, a második rész hatalmas sikere után műfajához képest gigászi költségvetéssel bukta be, és az amerikai nézők nyitóhétvégéjén mindössze 53 milliót szavaztak meg neki. Egy 103 millió dolláros filmnél persze azért ez nem nagyon rossz összeg, de ha figyelembe vesszük, hogy az előző ennek kétszeresét hozta ugyan ennyi idő alatt, na akkor már gyenge. A film később is ilyen mutatókat hozott, kb. a Part II számainak felét produkálta. Nem is csoda, a film rettenetes.

130 millió dollárból kalapálták össze az After Earth-öt, ami ezt 27 millió dollárral viszonozta az USA-ban. És 2 millióval külföldön. Szerintem a számokat magyarázni sem kell. Shyamalan sci-fi filmje megbukott. Ellenben az Now You See Mee című heist-akciófilmmel, ami 75 milliós büdzsére 28 milliót szedett eddig össze, és még csak Amerikában vetítik. Illetve az Epic című családi animáció említésre méltó még, ami meglepően szerény 100 millióból készült, és 149 milliót hozott eddig, és ez a második hete. Meg még az 250 fölé is.

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr625339580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása