BEST OF 2013

2014.02.13. 22:06

Lássuk az év legjobbjait!

élkjhgf_1.png

2013 biztosan a túlzások éve lesz. Ha tíz várost nem pusztítottak el, ha negyven millió embert nem öltek meg, ha nem rendezték át a Föld arculatát több tucatszor múltévben, akkor egyszer sem. Blockbustereknél a 200 millió költségvetésnek átlagosnak számított, több folytatás, reboot, prequel, remake készült mint korábban bármikor. De számomra 2013 inkább a kisebb filmekről szólt, nem is csoda, hogy az első helyezett az lett, ami. De idén még a kisebb filmek között is csak kevés volt vádolható eredetiséggel: hiába elképesztő a Rush, például, sztoriban, karakterekben az sem mutatott nagy újdonságot. 

Összességében elég gyatra év volt 2013 mozis szempontból. 2012 remek volt, tele meglepetésekkel, újdonságokkal, míg idén a 25 legjobb film közé olyanok is bekerültek, amik egy évvel korábban a legjobb 40 közé se fértek volna be. 2014 ellenben elég ígéretesen indul, úgyhogy számoljunk le ezzel a múlt évvel gyorsan, mert a legjobbak közt azért itt is akad pár remek darab!

25. Side Effects

Mert Soderbergh filmje egy régi vágású thiller, négy nagyszerű formában lévő színésszel, nagyszerű hangulattal, és egy kicsit nyálas befejezéssel.

24. Kick-Ass 2

Mert bár nem olyan zseniális és friss, mint az első volt, a humora és a szíve még a helyén van, és Jim Carrey rohadt szórakoztató. Egy frenetikus ökörség, de az eredeti rendezővel még jobb lehetett volna.

23. Escape Plan

Mert olyan szórakoztató, amilyet nem is reméltem. Stallone és Schwarzenegger még mindig remekül mozognak a műfajban, és szerencsére nagyszerű érzékkel öregkorukra belátták, hogy nem biztos, hogy bírnának egy egész akciófilmet, így a film jelentős része egy Oceans-szerű tervezgetéssel telik - helyesen.

22. We’re the Millers

Mert ami vicces, vicces, limonádé ide vagy oda. A poénok frissek, a színészek brillíroznak - látni kell.

21. The Book Thief

Mert bár a díjszezon elnyomta, ez a film remek, a vége pedig giccs nélkül is szép. Hangulatában kiváló, tálalásában visszafogott.

20. 12 Years a Slave

Mert erőteljes és őszinte film. Ugyan annyira nem kiváló, hogy Oscar-t érjen, de minimum az alakítások megérdemlik a figyelmet, hát még a remek rendezés.

19. The Hobbit: The Desolation of Smaug

Mert jobb, sötétebb, mint az első, és végre a hangvétele közelebb áll a trilógiához. De még nem elég jó, nem elég sötét, és még mindig nem hasonlít eléggé a LotR-hoz, hiszen, rendben, hogy előzményfilm, de attól még nem baj, ha nem esik nehezünkre elhinni, hogy a két trilógia ugyanaz az univerzum.

18. Man of Steel

Mert bár mocskosul utálom David S. Goyer-t, és Snyder-re is haragszom, a gyatra forgatókönyv ellenére a film valamilyen szinten tényleg ott van a szeren. Az első repülés élménye, Smallville lezúzása, a metropolis-i zárás mind-mind elképesztőek, de köztük annyi baromság van, annyi értelmetlen, logikátlan, működőképtelen jelenet, hogy a fantasztikus látvány ellenére sem tudom előrébb rakni.

17. Iron Man 3

Mert a trilógia talán legjobbja lett Shane Black darabja. Vicces, látványos, meglepő, de kicsit jelentéktelen. A megfeleló szó rá a "fun", de a The Avengers után reméltem, hogy most nem fog beszűkülni a tér, és többet kapunk a New York-i események utóhatásaiból. Ettől függetlenül nagyon szórakoztató volt.

16. Thor: The Dark World

Mert végre Thor az, ami, vagyis fantasy, sci-fi és kardozós-szandálos beütéssel. Sokat gondolkoztam, hogy Tony Stark vagy az asgardi félisten kalandja volt jobb, de ez epikusabb volt, és a befejezés olyan ötletes és megkapó volt, hogy végül ezt választottam. Remélem Loki-t a harmadik részből sem hagyják ki!

15. Pacific Rim

Ez a három helyezet körülbelül ugyanazt a szintet képviseli, de Del Toro látványzúzdája még Thor második solo filmjénél is epic-ebb volt. Egyszerű, de nagyszerű, ezt a kifejezést erre a filmre találták kis, hisz óriási élmény figyeli az emberiség kétségbeesett küzdelmét - és nem csak a robotok és kaijuk boxmeccseire gondolok, de a driftelés és a szörnyek körüli titokzatosság is sokat hozzá adott.

14. Frozen

Mert intelligens, vicces és újító. A Disney egyik legsikeresebb filmje hatalmas szenzáció lett, karakterei egytől egyik remekek, az animáció szemet gyönyörködtető, talán csak a befejezés lett túl kiszámítható. 

13. American Hustle

Mert David O. Russel nagyszerű rendező, és új filmjéhez nagyszerű színészgárdát válogatott össze. Kell is a profi aktorok gyakorlottsága, mert a film jórészt improvizációkból áll, és ennek ellenére van koherens üzenete, izgalmas, hangulatos, csak egy jó sztori hiányzott a nagysághoz.

12. Captain Phillips

Mert veszettül feszült film. Tom Hanks brillírozik, a realizmus szinte tapintható, és kivételesen még a kézi kamerázásnak is van értelme. Ennél nagyobb dicséretet film nem is kaphat.

11. Her

Mert Spike Jonze olyan finomsággal nyúlt ehhez a kényes témához, ahogy csak ő tud. Egyszerűen gyönyörű film, Phoenix és Johansson kettőse elképesztő, de Amy Adams is lenyűgöző. Ezt a filmet át kell élni.

10. About Time

Mert imádni valóan brit, és összetéveszthetetlenül Richard Curtis. Nagyon okos, nagyon precíz, és nagyon visszafogott, ez a kis gyöngyszem romantikus vígjáték palástja alatt rengeteg értéket rejt.

9. The World’s End

Mert csak. Mert a Hot Fuzz és a Shaun of the Dead alkotói csinálták. Mert annyira szórakoztató, amennyire csak egy Edgar Wright film lehet. 

8. The Great Gatsby

Mert Baz Luhrmann extravagáns adaptációja elképesztő intenzitással festi meg Gatsby tragikus történetét. DiCaprio felperzseli a vásznat, de a többiek sem szégyenkezhetnek. A film válogatásalbuma meg magasan az év legjobbja. 

7. The Wolf of Wall Street

Mert Scorsese úgy bemutatott az amerikai stúdiórendszernek, a prűdeknek, a látványfilmek szerelmeseinek és készítőinek, DiCaprio utálóinak, és a mozit délutáni szórakozásnak tekintőknek, vagyis akiknek már nagyon be kellett inteni, hogy még mindig cseng a fülem. Meg is lett a karrierje legsikeresebb filmje.

6. Gravity

Mert Alfonsó Cuarón olyat alkotott, hogy leolvadt a szemem az IMAX terem padlójára, és azóta sem hiszem el, hogy ilyen film elkészült. Egy filmélmény, gyönyörű és korszakalkotó.

5. Rush

Mert a rivalizálásról már sok film készült, de ez olyan élvezet volt moziban, amilyet nem vártam. Brühl és Hemsworth remekelnek, a film pedig a végére még azt is eléri, hogy vetélytársak helyett két a peremem túlhajtott embert lássunk, akiket közös szenvedélyük sodort egymás mellé.

4. Prisoners

Mert istentelenül megrázó és kemény film volt. A két főszereplő mellett a temérdek mellékkarakter sem sikkadt el, és olyan idegőrlő élménnyel ajándékoz meg, mint kevés film. A fényképezés gyönyörű, és néha egészen torokszorítóvá válik ez az őrült hajsza, aminek végén nincs megváltás.

3. The Hunger Games: Catching Fire

Mert a könyvek rajongójaként elképesztő volt látni ezt az alapanyaghű, epikus, részletes adaptációt, ami még az első is felülmúlja. Jennifer Lawrence alakítása zseniális, és ha szereted ezt a világot és a karaktereit, akkor olyat fog nyújtani, amitől az állad is leesik.

2. Star Trek Into Darkness

Mert az év legjobb blockbustere lett. Okos, izgalmas, emberi, tele van szívvel-lélekkel, fiatalos és friss, kemény de mégis szerethető, nagybetűs moziélmény. Ugyan se gumimaszk, de fölösleges konyhafilozófia, de a Star Trek univerzum vibrálóbb, mint valaha.

1. Only God Forgives

Mert áll le ejtős produktumról van szó. Refn filmje hipnotikus, és könnyen ki kerülhetsz a hangulatából, de ha koncentrálsz, brutális lesz, amit átélsz. Mozivásznon a különleges képek még jobban kiteljesedtek, Gosling eget rengetően nagy színész, és a befejezés gyönyörű. Ez a film minden aberrációjával együtt is kimondta az ítéletet augusztusban az év többi filmje felett, mert ez után már esélyes sem volt semminek. Az év filmje.

Legrosszabbak:

  1. A Good Day to Die Hard
  2. RED 2
  3. The Hangover Part III
  4. 47 Ronin
  5. Oblivion

Legkellemesebb meglepetések:

  1. Jack the Giant Slayer
  2. The Wolverine
  3. World War Z
  4. Despicable Me 2
  5. This Is The End

Legnagyobb csalódások:

  1. Man of Steel
  2. RED 2
  3. The Hangover Part III
  4. The Lone Ranger
  5. Oblivion

Legjobb férfi alakítások:

  1. Joaquin Phoenix
  2. Ryan Gosling
  3. Daniel Brühl
  4. Leonardo DiCaprio
  5. Jake Gyllenhaal

+ Benedict Cumberbatch mindenben

Legjobb női alakítások:

  1. Sandra Bullock
  2. Amy Adams
  3. Rachel McAdams
  4. Scarlett Johansson
  5. Kristin Scott Thomas

Legjobb akciójelenetek:

  1. Metropolis és Smallville lezúzása. Nem tudom melyik jobb (Man of Steel)
  2. A vágás nélküli snitt (Gravity)
  3. Thor és Malekith kilenc világot átölelő párbaja (Thor: The Dark World)
  4. A Hong Kong-i csata (Pacific Rim) 
  5. A kocsmai bunyó (The World's End)

Legjobb nem-akciójelenetek:

  1. Julian és Chang verekedés olyan művészien van felvéve, hogy nem is nevezhető akciójelenetnek. De a hangulata odabasz! (Only God Forgives)
  2. Superman első röpte! (Man of Steel)
  3. Loki nyomozó mit talál a ládákban... (Prisoners)
  4. Az autósbaleset valószínűleg a legszebben fényképezett katasztrófa a filmtörténelemben (The Great Gatsby)
  5. Simon Pegg megmondja, hogy jogunk van elb*szott civilizációnak lenni (The World's End)

Legrosszabb jelenetek:

  1. McClane röhög a vasrúddal átszúrt fián...nekem kínos (A Good Day to Die Hard)
  2. A kakasviadal...vagy mi fene (The Hangover Part III)
  3. A tornádós jelenet (Man of Steel)
  4. Travers elsírja magát a premieren...a film valóságában még működik is, de olyan pofátlan módon hamisítja meg a valóságot, csak mert félt megmutatni, mi történt ténylegesen, hogy nem tudom értékelni (Saving Mr. Banks)
  5. Szinte teljesen kiesett ez a film, de volt valami érthetetlen pálfordulás benne valami bunyó közben, azt hiszem... (RED 2)

Legjobb főgonosz:

  1. Khan (Star Trek Into Darkness)
  2. Smaug (The Hobbit: The Deasolation of Smaug)
  3. Snow elnök (The Hunger Games: Catching Fire)
  4. Zod, mert majdnem sikerült izgalmassá tenni (Man of Steel)
  5. Crystal (Only God Forgives)

Legjobb effektek:

  1. Gravity
  2. Man of Steel
  3. Star Trek Into Darkness

Legviccesebb jelenetek:

  1. Az év legjobb cameója (Thor: The Dark World)
  2. Július 4.-i ünneplés (We're the Millers)
  3. Azok a szuperhősnevek... (Kick-Ass 2)
  4. Thor fel akasztja a pörölyét (Thor: The Dark World)
  5. Mit nem szabad elmondani a lány apjának? (About Time)

Legjobb filmzenék:

  1. Man of Steel
  2. Star Trek Into Darkness
  3. Rush
  4. Gravity
  5. Only God Forgives

Legjobb posterek (sorrend nélkül):

 Legjobb TV sorozat:

Game of Thrones

Breaking Bad

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr745812302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása