Júniusban a mozikban

2013.06.10. 18:41

Superman három hosszú évnyi várakozás után végre berepül a mozikba.

 

Zack Snyder rendezői karrierje érdekesen alakult. A 300-al szerzett magának nevet, majd hatalmasat bukott a Watchmen-el, és a Sucker Punch-al. A Warner Bros. ennek ellenére is rábízta a Man of Steel rendezését, ami valószínűleg az utolsó esélye a kanadai direktornak. Ugyanilyen göröngyös utat járt be a DC figurája, miután a '78-as mozifilm hatalmas siker volt, ám a három folytatás egyre lejjebb adta a színvonalat, ezzel porig alázva a figurát. Hosszú csend után 2006-ban Bryan Singer rendező kapott 250 milliót, hogy feltámassza az ikont, és elindítson egy új mozis sorozatot. A látvány epikus volt, de a film unalmas és felszínesen moralizálós lett, száraz és érdektelen. Superman-t megint elfelejthettük egy időre. Közben a Marvel nagyon munkálkodott a háttérben, már futott a X-men és a Spider-Man, nagyon kellett már a DC-nek is valami. Ekkor jött Christopher Nolan, és a szintén megtépázott hírnevű Batman figurájának megadta azt a három filmet, amit mindig is érdemelt. Sötét, realisztikus, feszült hangulatú képregénymozikat kaptunk, erős főgonoszokkal, remekül megírt figurákkal, és bombasztikus akciókkal. Az emberek imádták, és a Warner Bros. elérkezettnek látta az időt, hogy Superman vissza térjen a vászonra. Nolan a The Dark Kngiht trilógiája lezárása közben elkezdett ügyködni a feltámasztáson, és Snyder megkapta a rendezői székét a produkciónak, ami a Man of Steel címre hallgatott. A stúdió egy The Dark Knight-hoz hasonló realisztikusabb megközelítést akart, és nagyon úgy tűnik, hogy sikerült eltalálni az arányokat a dráma, humor és epikus zúzás közt. Sőt, a trailerek alapján nem szimplán lemásolták a The Dark Knight koncepcióját, és nem egy darkos filmet kapunk, hanem itt a remény lesz a központi elem. Szimpatikus húzás, hogy Superman is kapott egy saját új motívumot, ahelyett, hogy Nolan Batman filmjeit lekoppintva, csak más főszereplővel. 225 millió állt Snyder rendelkezésére, és a stúdió teljes marketing hadosztálya, akik elképesztő erőfeszítéseket tettek, hogy a film az év legnagyobb monstruma legyen. Négy nagy trailer, 11 TV Spot, és temérdek poszter, sajtóanyag, kép, klip, zenerészlet, kulisszák mögötti videók, stb. Nyitóhétvégének remélhetőleg akár 160 millió is össze jön, és ha a film siker lesz, akkor végre jön a Justice League is. Reméljük azonban, hogy nemcsak a bevételre, hanem a minőségre sem lesz panasz, már ha ilyen egyáltalán felmerülhet Nolan-el a produceri székben.

 

A Pixar makulátlan sikerszériáját törte meg a Cars 2-val, ami elég nagy csalódás volt a szinte tökélet filmek sora után. Idén azonban minden esély megvan, hogy ismét megmutassák, mire képesek, és ehhez egy korai filmjüket vették elő, a Monsters Inc.-et. Más rendezővel ugyan, de elkészült hozzá a prequel és az első kritikák nagyon lelkesek. Nagyon úgy tűnik, ismét a megszokott Pixar-színvonalon mozog majd filmjük, és a figurák népszerűsége okán valószínűleg a bevételekre sem lesz majd panasz. Az animáció elképesztő, szemet gyönyörködtető minden képkocka, a humorfaktor a helyén lesz, de ami a legfontosabb: a szív és lélek vissza kerül a produkcióba, ami annyira jellemző, és ami kiemeli az animációs tengerből a Pixar-t. Jöjjön csak!

Brad Pitt viszont nagyon megszívta. Az eredetileg franchise-nak tervezett World War Z-ból mostanra az év legproblémásabb produkciója lett. Átírt szkript, pót- és újraforgatások, elkobozott fegyverek, brutális költségvetés, alacsony érdeklődés, teljesen elszúrt marketing, elhalasztott premier és a lista még hosszú. A Paramount Pictures 200 millió dollárt költött el a filmre, ami a zombifilmek között rekord. Brad Pitt neve persze azért elég jól cseng, ám a film rossz híre már elterjedt, a poszterek, marketingfotók rettenetesek, és hiába egész jók az első kritikák, már valószínűleg késő. A történetet direkt úgy írták, hogy rengeteg országot átívelő sztori legyen, ami remek lehetőség a kampány során, ám gyenge, szétphotoshoppolt város poszterek jöttek csak, rettenetes világítással, és igazából a lényeg nem látszik rajtuk: hogy melyik várost ábrázolják. Így persze, hogy nem jönnek izgalomba a moszkvai lakosok, ha nem is tudják kivenni, hogy szülővárosuk is fontos szerepet játszik a filmben. Bukás szag terjeng. Persze, láttunk már idén nagy meglepetéseket, hátha...

Johnny Depp szárnyalása 2003-ban kezdődött, amikor is bemutatták a Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl-t. A film az akkoriban nem igen népszerű kalóz érában mozgott, és nem csak emiatt, hanem Depp meglehetősen érdekes alakítása miatt is kockázatosnak számított. Végül azonban kiderült, hogy Depp csodát művelt a figurával, és a kalózok hirtelen menük lettek. Még két Pirates-film után a rendező Gore Verbinski más utak után nézett, egy idő után azonban hiányozni kezdett neki Jerry Bruckheimer producer kincsestára, és megint összejöttek, hogy elindítsanak egy franchise-t. A ló kicsit elszaladt velük, 250 milliót herdáltak el a The Lone Ranger-re, ami egy western esetében öngyilkosság. Hiába Depp, és hiába kapott megint egy elborult karaktert, Amerikán kívül a westernek nem igen népszerűek. Márpedig egy ekkora büdzséjű filmnél nem szabad egy országot megcélozni, mint fő bevételi forrás. A World War Z mellett az év másik nagy bukása lesz, és Johnny Depp nagyon nem igényli ezt a leszereplést, most, hogy a sárba tiporták a The Tourist, a Dark Shadows és a Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides miatt. Ez itt Depp nagy próbája: képes bevonzza még annyi embert Tim Burton vagy Jack Sparrow nélkül?

 

Megérkezik Sofia Coppola The Bling Ring című igaz történeten alapuló filmje is. Sajnos nem igazán lelkesek az első kritikák, de majd meglátjuk. Magyarországon ebben a hónapban mutatkozik be a Now You See Mee című heist-akciófilm, az USA-ban pedig hó végén érkezik a White House Down, amit a címe alapján nem kell magyarázni, és ami itt csak júliusban jön.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr185342373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása