World War Z - kritika

2013.07.01. 10:37

Brad Pitt sokat szenvedett zombifilmje befutott.

Alapból gyanús, ha egy film első húsz másodpercében elindul a sztori. Minden felvezetés nélkül egyszer csak berobbannak az élőhalott seregek, és azon kapjuk magunkat, hogy hiányoljuk a kidolgozott kezdést. Szó szerint azt sem tudjuk, hogy kik a főszereplők, csak menet közben van időnk meg ismerni őket. Így nem is igazán hat meg az elején lévő menekülős-támadós akciójelenet, akármennyi statisztát is mozgatnak benne. Persze bedobnak mindenhova sok robbanást, azzal nagyon jól el lehet adni egy filmet, de nem igazán értem, mitől robban fel akármi. Esetleg a zombik magukhoz vettek kannányi olajat, és azt locsolják szét a környező kocsikra?

Aztán a gyenge kezdés után be indul a film. Végre el hagyjuk a családot, akik ugye az érzelmi oldalt hivatottak szolgálni - és meg lepő módon sikerül is legtöbbször - , és velük együtt kidobjuk az ablakon a kisember boldogul-szerű felépítést, hogy ezt egy világot behálózó hajszává alakítsa át. Jeruzsálemben éreztem azt, hogy igen! Ez működik! Helyén van a feszültségfaktor, a látványfaktor, az érzelemfaktor, és néha még intelligencia is vegyül a képletbe. A sprintelő zombik látványa ijesztő, néha egyenesen torokszorító tud lenni a film, főleg a legvégén, épp ezért azt gondolom, hogy több horror jelenetet is elbírt volna a film. Valami olyan szekvenciát, ami majd' kirobban a halálos terror érzésétől, attól a borzalmad tudattól, hogy ha itt észrevesznek, utolérnek és megölnek. Ilyesfajta brutálisan feszült jeleneteket akartam volna még látni, és ezért akár a film egyik csúcspontját jelentő repülőgépes katasztrófa jelenetet is beáldoznám. 

Brad Pitt végig rendkívül hihető, nem viszi túlzásba, de mégis karizmatikus, egyszóval remekül beleillik a film nem túl harsány stílusába. Miként ő olt a film producere, övé a könyv megfilmesítési joga, így minden ami belekerült a filmbe, az ő döntése volt, és el mondható, hogy rendkívül hangulatos nyári popcorn filmet tett le az asztalra. A kézi kamerázás viszont olyan műfaj, amit el kellett volna hagyni ebből a filmből, nem igazán tudják kihasználni, csak átláthatatlan lesz tőle a mozi. Meg kell még említeni a sminkesek kifogástalan munkáját, a zombik átváltozásai remekül sikerültek, de kicsit visszafogottabb CGI-al kevésbé lenne műanyag ízű a film. Meg kell hagyni, hogy fasza hullámvasút lett a World War Z, az oknyomozós szálnak is örültem, de amiket ígért még pluszba (a járvány hatásai a társadalomra, vallási kérdések, stb) , azok egy az egyben kikerültek a végső vágásból. Minden, amitől kicsit különlegesebb lehetett volna, kimaradt, mert nem illik egy nyári látványfilmbe. Ezt az ördögi kört már nagyon unom.

A befejezés minden pofátlanságával sem tudom azt mondani, hogy nem érzi meg a megtekintést. A 3D meglepően jó, érdemes úgy nézni, és természetesen javaslott az eredeti nyelvű vetítés. Nyáron abszolút örülni kell azoknak a filmeknek, amik kicsit okosabbak, mint a blockbuster átlag. Persze túlságosan hasra esni nem kell.

5.png535px-1.5_stars.svg.png

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr265385717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása