The Lone Ranger - kritika

2013.08.19. 11:19

Elegem van.

Elegem van, hogy századszorra is ugyanazt próbálják lenyomni a torkomon. Elegem van, hogy már karakterépítésnek számít, ha a figurád egy törvénytisztelőből törvényen kívüli lesz egy csettintésre. Elegem van, hogy megint elő merik húzni a "régi sérelmek az agyára mentek" kártyát. Fárasztó, unalmas, és csak fásult lesz tőle az ember. Minden perce ezerszer átrágott, rég ismert, kábítóan sablonos. A The Lone Ranger az a film, ami szó szerint kicsinálja az embert, annyira inger nélkül hagyja két és fél órán keresztül.

Elismerem: látszik a filmen a kreativitás. Érződik Gore Verbinski rendező szeretete a westernműfaj iránt. Nem kevés ötlet, apróság, szórakoztató finomság került a filmbe, lásd a zenekart, akik a nagy üldözés után már gézbe bugyolálva játszanak. Aki látta a Pirates of the Caribbean első három részét, azt nem fogja meglepni, hogy Verbinski hatalmas vászonra fest, és hihetetlenül sok energiát öl bele a projektbe. Csakhogy ami ott működött, az itt a porba hull. Klisé halmazokból történetet építeni nem lehet, mert nem fogja el vinni a hátán a megalomán látványt - igen, ez a jó szó, megalomán. Olyan, mintha Verbinski csak a film egy részénél lett volna kreatív kedvében, a másik felét összetákolta ismert panelekből, csakhogy legyen, amire ráakaszthatja a brutálisan hosszú akciójeleneteit.

És akkor még hol vagyunk a végétől: feleslegesen hosszú ez a film, olyan töménytelenül sok mellékkarakterrel, akikre nincs szükség, hirtelen megelevenedik előttünk a vadnyugat, ám félre értés ne essék. Itt nem a klasszikus westernközeget látjuk, hanem egy kifordított, torz mását, ahol lovak ugrálnak egyik vasútikocsiról a másikra, mint egy gumilabda, ahol a lovasság tisztjei kiemelkedő szellemi intelligenciáról tesznek tanúbizonyságot (csak figyeld meg a jelenetet, ahol a tiszt gyorstüzelőjét megfordítják, és hirtelen a vasút részvényeseire céloz akaratán kívül, de persze nem hagyja abba a tüzelést) és ahol minden feleslegesen túl van bonyolítva. A lovas eredettörténete olyan hosszúra volt nyújtva, hogy azt hittem, elfogy a film, mire eljutunk az ominózus kanyonos jelenethez. 

De ne legyünk igazságtalanok. A film ugyan menthetetlenül a süllyesztőben végzi, ám a nyár többi látványos hacacáréja közül kiemelkedik igényességében: még ha nem is megy neki, de legalább megpróbálkozik komplex történetet alkotni, érdekes karaktereket vászonra vinni, és tömérdek sok mellékszállal duzzasztja fel az amúgy rettenetesen egyszerű alaphelyzetet. Olyan film ez, amire nem tudok haragudni, mert legalább igyekszik a látványon kívül másra is gondolni, igyekszik minden karakternek mélységet adni, még akkor is, ha emiatt kevesebb akciót tud belezsúfolni gigantikus játékidejébe. Johnny Depp ugyan saját maga árnyéka csupán, ám Armie Hammer jól felismerte, hogy ez lehet neki a nagy kiugrás, és mindent bele adott játékába.  

Érthetetlenül sokat akar markolni ez a film, mindenkit ki akar szolgálni, és mindent meg akar valósítani. Legyen egy poros, véres western, de legyenek benne gyerekes poénok! Legyen benne minden western karaktertípus, tegyük bele az összes típusú akciót, amit westernfilm valaha mutatott (Vonatok vs. vonatok! Lovas üldözés! Indiánok vs. lovasság!) és mindenre pakoljunk még rá öt lapáttal! Közben azért ne felejtsük el, hogy ez a Magányos lovas eredet története, így pakoljuk tele utalásokkal, legyen benne teljesen felesleges természetfölötti, és az idegesítő fehér lova is mindenhol ott lesz, ha kell skorpiót eszik, ha kell égő házakon ugrál, csak azt nem értem, miért nem harapja le a főgonosz fejét, mindjárt rövidebb lenne a film. 

Hatalmas effektekkel dobálózik, gigantikus csatajelenetekkel, és ezer meg ezer elemmel próbál téged berántani, de minden hidegen hagy. Minden erőfeszítés ellenére csak ülsz, és átfut rajtad az egész, mint egy gyorsvonat. Márpedig egy 225 millió dolláros filmnél ez a legrosszabb, ami történhet.

5.png535px-0_stars.svg.png

A bejegyzés trackback címe:

https://northopbluray.blog.hu/api/trackback/id/tr755425569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása